|

Фурор за българските щангисти в Литва

14.10.2023
Българските щангисти се отличиха и на турнира на Балтийските нации, който се проведе по случай 100 години на спорта в Литва. Със златните медали се окичиха Бояна Костадинова и Джан Зарков.
 
При дамите обещаващата ни тежкоатлетка заслужи златния медал в двубоя на олимпийската категория до 49 кг. Сребърната медалистка от Европейското за кадетки в Кишинев по-рано тази година събра двубой от 114 кг, за да триумфира на юбилейния шампионат, провел се в Клайпеда. Костадинова участва със силни болки в кръста, като в изтласкването мина само на 58 кг, за да заслужи златото. Личен треньор на националката ни е Борислав Налбантов от пловдивския клуб - "Марица". 
 
Зарков се поздрави със златото в двубоя в кат. до 61 кг. Европейският шампион от първенството в Молдова през юли т.г., събра двубой от 199 кг, след 87 кг в изхвърлянето и 112 кг в изтласкването. Зарков, който е възпитаник на ТСК "Русе" с лични треньори Кръстина и Радослав Атанасови, дори вдига в по-горната категория, но пак пребори конкуренцията.
Третият българин на шампионата, който се проведе по всички правила на Европейската федерация - Димитър Дончев (61 кг), не успя да запише успешен опит в изхвърлянето, а във второто упражнение се справи със 107 кг.
На турнира на Балтийските нации участваха щангисти от 12 държави, като България получи специални поименни покани. 

 

 

© 2014 Българска федерация по вдигане на тежести